EEG -aivosähkökäyrätutkimukset, elektroenkefalografia

 

EEG tavallinen SV 1287

EEG Unitutkimus SV 1298

EEG lapset

 

 

AJANVARAUS JA LISÄTIETOA

010 346 5540

 

EEG (Aivosähkökäyrä. aivosähkötoiminta) Uni-EEG (Aivosähkökäyrä, unideprivaatio)

EEG:n avulla tutkitaan aivojen sähköistä toimintaa. Yleisiä syitä tutkimukseen lähettämiseen ovat erilaiset kohtaukselliset oireet ja tilat. Kliiniseen neurofysiologiaan erityisesti perehtynyt sairaanhoitaja suorittaa EEG-rekisteröinnin ja kliinisen neurofysiologian erkoislääkäri laatii tutkimuksesta lausunnon.

 

Tutkimuksen kulku: EEG-tutkimuksessa päänähkaan kiinnitetään elektrodit eli mittausanturit ”myssyn” avulla. Tutkittava makaa aivosähkötoimintaa rekisteröitäessä selällään vuoteella. Tutkimuksiin valmistautumisesta annetaan tutkittaville erilliset ohjeet, usein halutaan mukaan torketta ja unta erityisesti lapsilla. Tutkimus kestää tunnista puoleentoista tuntiin. Tutkimus on kivuton, eikä sillä ole jälkivaikutuksia.

 

Usein kysyttyä:

Miten tutkimus onnistuu lapsilla?

Tutkimustilanne on korostetun rauhallinen. Mikäli halutaan unta, annetaan valvotusohjeet tai tutkimus tehdään päiväuniaikaan. Lasten tutkimuksissa ja valvottamisen jälkeisissä tutkimuksissa on aina saattaja mukana ja aikuisen ei pidä lähteä ajamaan väsyneenä.

 

Onko vilkkuvalo tai hyperventilaatio vaarallinen?

Vilkkuvalo aktivaatiota käytetään lapsilla, nuorilla. Se ei aiheuta vaaraa tai kohtauksia. Mikäli se aiheuttaa aivosähkötoiminnan muutoksia, hoitaja havaitsee sen ja kestoa voidaan lyhentää.

Hyperventilaatiossa voimakas syvä hengittäminen aktivoi aivojen toimintaa. Sitä käytetään etenkin lapsilla ja nuorilla kohtauksellisten oireiden selvittelyssä. Mikäli se aiheuttaa poikkeavaa, voidaan tutkimuksen kestoa lyhentää.

 

Miksi halutaan EEG vaikka röntgen ja magneettitutkimuksia on olemassa?

EEG antaa tietoa aivojen kohtauksellisista, hetkellisistä ja usein jo ohimenneistä poikkeavuuksista. Se täydentää muita aivojen tutkimustuloksia. Epilepsiassa ja sen epäilyssä se on tärkein aivojen tutkimusmenetelmä.