ENMG-Tutkimukset

 

AJANVARAUS JA LISÄTIETOA

010 346 5540

 

Elektroneuromyografia, ENMG (Hermojen ja lihasten tutkimus, ”lihassähkötutkimus”, ”EMG tutkimus”)

ENMG tavallinen SV 1302,

ENMG suppea (1-4 hermoa, lihasta) SV 1301

ENMG useita ongelmia SV 4921, ENMG erikoistekniikat SV 4921

 

Elektroneuromyografia -tutkimuksella (ENMG) selvitetään hermoratojen vaurioita ja toimintahäiriöitä, hermopinteitä, hermojuuren vaurioita, polyneuropatiaa sekä lihassairauksia. Yleisiä syitä tutkimukseen lähettämiseen ovat kiputilat, puutumisoireet, tunnonalenema tai -häiriö, hermopinne ja lihasheikkous. Tutkimuksen suorittaa kliinisen neurofysiologian erikoislääkäri mittaamalla hermojen johtonopeuksia ja lihasten sähköistä toimintaa. Tutkimuksen kulku: ENMG-tutkimus tehdään potilaan oireiden ja lähettävän lääkärin tutkimuspyynnön edellyttämässä laajuudessa. Hermojen johtonopeuksia tutkittaessa kiinnitetään elektrodit ihon pinnalle esim. ranteeseen. Tämän jälkeen annetaan vähäistä sähköärsykettä esim. sormeen ja mitataan tutkimuslaitteen avulla hermojen johtonopeudet. Lähes kaikilta potilailta tutkitaan myös lihasten EMG -toimintaa. Tällöin käytetään ohutta neulaelektrodia, joka muistuttaa akupunktioneulaa. Neula asetetaan lihakseen, jonka toimintaa se jälkeen laitteesta seurataan. Tutkimuksen suorittava KNF-erkoislääkäri laatii mittaustulosten perusteella tutkimuksesta lausunnon. Tutkimus ei vaadi mitään erityisiä esivalmisteluja, se kestää noin puolesta tunnista tuntiin, eikä sillä ole jälkivaikutuksia.

 

Usein kysyttyä:

Kuinka kivulias ENMG tutkimus on?

Tavallisin kommentti tutkimuksen jälkeen on, että tutkimus oli vähemmän epämiellyttävä kuin osasi odottaa. Sähköstimulaatiot voivat olla säikäyttäviä, eivät kivuliaita. Tutkimuksen

yhteydessä toimitaan aina niin, että kivuliaisuutta olisi vain hetkellisesti kuten verinäytteen otossa, rokotuksessa tai akupunktiossa. Jälkiseurauksena mustelma on mahdollinen.

 

Mikä on oikea tutkimuksen ajankohta?

Jos oireet ovat kestäneet vain muutaman päivän (alle 2 viikkoa), on hyvä varmistaa etukäteen, kannattaako odottaa 2 viikkoon saakka, jolloin kaikki ENMG:n löydökset ovat luotettavia.

 

Miten tutkimukseen tulee valmistautua?

Iho ei saisi olla rasvainen, jotta mittaus onnistuu helposti. Tutkimusalue riisutaan, tarvitaan siis lyhyet alusvaatteet. Talvella ihon lämmön pitäisi olla hyvä, joten lämmin pukeutuminen ja riittävän ajoissa tutkimukseen tuleminen on hyödyllistä. Veren ohennuslääkityksestä ja -vuotosairauksista, veren tulehdussairauksista (hepatiitti jne) tulee kertoa. Mahdolliset aikaisemmat tutkimuslausunnot on hyvä ottaa mukaan.

 

Mitä hyötyä on kipu/oirepiirroksesta?

Tutkimuksen suuntaaminen on helpompaa, kun on valmiiksi tiedossa oirejakauma. Oireiden luonne ja jakauma tulevat selkeimmin esiin piirtämällä. Joskus voi olla vaikea erottaa puutumista, tunnottomuutta ja esim herkistymistä, mutta se ei ole keskeistä piirroksessa.

 

Miksi halutaan ENMG vaikka röntgen ja magneettitutkimuksia on olemassa?

ENMG mittaa hermojen ja lihasten toiminnan häiriötä. Toiminnan häiriöt aiheuttavat kivut ja muut oireet, joten ENMG täydentää muita tutkimuksia. Hermopinteen tutkimuksessa ENMG on paljon parempi kuin muut tutkimukset.

 

Miten vastaus valmistuu?

Vastaus pyritään saamaan samana tai seuraavana päivänä. Mikäli vastauksella on kiire, on hyvä ilmoittaa siitä etukäteen.